Vârsta la care băieţii şi fetele se opresc din creştere. Sfaturi pentru a fi mai înalt!

Fetele ajung mai repede la pubertate, însă băieţii se dezvoltă mai bine, iar perioada de final a creşterii în înălţime este, potrivit unor specialişti, la 20 de ani, în timp ce alţii sunt de părere că fetele şi băieţii se opresc din creştere la vârsta de 24 de ani.

inaltime-copil-crestere

Potrivit experţilor, pubertatea la băieţi începe la 10-13 ani şi durează până la vârsta de 18 ani. Cele mai mari creşteri în înălţime la băieţi au loc între 12 şi 16 ani, atunci când pot câştiga şi 10 centimetri pe an. Apoi, creşterea este una puţin vizibilă, de aproximativ 2 centimetri pe an.

În schimb, fetele au perioada maximă de creştere în înălţime în jurul vârstei de 12 ani, după care încep să stagneze. De multe ori, înălţimea la care ajung fetele la vârsta de 15 ani este şi înălţimea lor maximă, adică cea de adult.

Înălţimea este influenţată, potrivit specialiştilor, în mare parte, de factorii genetici şi de factorii care ţin de nutriţie. Dacă dezvoltarea normală nu are loc, medicii recomandă terapia cu pastile care conţin hormoni de creştere, însă această terapie trebuie urmată doar sub indicaţia unui medic endocrinolog. Mai mult de atât, creşterea în înălţime poate fi influenţată pozitiv şi prin exerciţii aerobice, baschet, volei sau înot.

Cifre orientative:

12 ani
Fete: înălţime – 1,53 m, greutate – 44 kg
Băieţi: înălţime – 1,51 m, greutate – 41 kg

14 ani
Fete: înălţime – 1,60 m, greutate – 53 kg
Băieţi: înălţime – 1,66 m, greutate – 54 kg

16 ani
Fete: înălţime – 1,62 m, greutate – 57 kg
Băieţi: înălţime – 1,73 m, greutate – 64 kg

18 ani
Fete: înălţime – 1,63 m, greutate – 59 kg
Băieţi: înălţime – 1,77 m, greutate – 73 kg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here