Variante de tratament pentru anxietatea generală

Când ți s-a întâmplat ultima dată să îți fie frică? Poate chiar ieri, când ai traversat stradă și ai văzut o mașină care părea că nu vrea să oprească, poate chiar azi, când ai mers la dentist. Frica are rol de apărare, ne ferește de anumite situații, face parte din instinctul de conservare tipic uman.

În forma ei simplă, frica e inofensivă și dispare când trece pericolul. De pildă, dacă nu mai vedem ursul în spatele nostru nu ne mai este frică, nu avem de ce.

Când frica se transformă în panică nejustificată continuă, neliniște care tot apare zi de zi discutăm despre anxietate. Anxietatea e o emoție puternică, o stare care poate să ne paralizeze practic și să nu ne mai dea nicio șansă să fim așa cum suntem noi în viața de zi cu zi.

Ideea este că la anxietate neliniștea, frica puternică e trăită la nivel organic, crește tensiunea, respirația e mai grea, poate apărea și atacul de panică, mușchii sunt încordați, transpirația e abundentă, stomacul are tendința să se strângă.

Vestea bună că nu ești singurul care poate s-a confruntat cu așa ceva, în toată lumea există sute de oameni anxioși, care totuși se tratează și pot să facă față provocărilor vieții cotidiene.

Anxietatea se tratează destul de simplu, prin trei tipuri de abordări. În prima fază avem abordarea psihiatrică, vedem exact care e cauza psihică a acestui comportament și încercăm să o „izolăm” și să determinăm dacă s-a ajuns aici în urmă unor evenimente neplăcute, repetate.

Psihiatrul pune un diagnostic, știe exact cum să diferențieze anxietatea de alte tulburări psihice, dacă e cazul prescrie și un tratament pentru anxietate.

De la bun început trebuie să înțelegem că medicamentele nu au cum să vindece complet anxietatea, doar diminuează manifestările sale. Împreună cu vizită la psihiatru bolnavul de anxietate primește și o recomandare de tratament pentru anxietate bazată pe psihoterapie.

În ședințele de psihoterapie se vede imediat cauza stărilor prin care trece bolnavul, intensitatea, se recomandă anumite tipuri de comportamente, un anumit tip de gândire pentru a putea trece peste blocajul psihic pe care îl regăsim în cazul anxietății.

Terapia individuală și de grup este cea mai bună metodă de tratament, după medicamente. Ea vine în completarea medicației și poate să facă minuni dacă este foarte bine dozată și înțeleasă de către psihoterapeut.

După psihoterapie mai avem la îndemână psiho-educatia, foarte bună în terapie individuală sau când se dorește gestionarea eficientă a tratamentelor medicamentoase. În psiho-educatie se folosesc diverse modele teoretice pentru a interveni terapeutic asupra problemelor depistate.

Pacientul învață într-un final să se descurce singur și să aibă la îndemână principii și abilități de bază pentru eficiența tratamentului terapeutic viitor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here