TUTORIAL EXCEL: Utilizarea funcţie VLOOKUP în Excel

Deşi poate părea complicat, funcţia VLOOKUP în Excel este un instrument extrem de util şi foarte uşor de utilizat.

Excel

Ce este VLOOKUP ? VLOOKUP este o funcţie Excel care permite identificarea de informaţii specifice în foaia de calcul, în baza unui element comun. ( ex. Putem căuta un preţ atunci când avem un cod de produs ).

Modul de utilizare al funcţiei este:

=VLOOKUP( lookup_value, table_array, col_index_num, [range_lookup] )

unde argumentele funcţiei sunt:

 

lookup_value Valoarea pe care doriţi să o căutaţi ( cheie unică )
table_array Matricea de date care urmează să fie verificată pentru a găsi “lookup_value”. Căutarea va fi făcută în cea mai din stânga coloană a matricei
col_index_num Un număr întreg, specificând numărul coloanei “table_array” a cărui valoare doriţi să fie returnată
[range_lookup] Un argument logic opţional, care descrie ceea ce funcţia trebuie să returneze în cazul în care nu găseşte o potrivire exactă a “lookup_value”

[range_lookup] poate fi de asemenea setat TRUE sau FALSE, adică:

TRUE Caută o valoare aproximativă dacă valoarea exactă nu este găsită ( se referă la cheia unică de identificare “lookup_value” )
FALSE Caută doar valorile exacte pentru “lookup_value”. În cazul în care nu este identificată nicio potrivire, funcţia returnează o eroare

 

Pentru a putea înţelege mai bine modul de utilizare al acestei funcţii, vom folosi exemplul de mai jos.

Avem o lista de preţuri pentru produsele comercializate şi vrem să aducem în această listă stocurile produselor, exportate dintr-un soft de contabilitate.

În primul pas vom seta “Lookup_value”, cheia unică pe care vrem să o căutăm, care în cazul nostru este codul produsului.

=VLOOKUP(A3

Tutorial Excel Vlookup

Pasul doi reprezintă setarea matricei în care se va face căutarea “table_array”, care în cazul nostru este într-un alt document.

=VLOOKUP(A3,[STOC.xlsx]Sheet1!$A$2:$B$24

Tutorial Excel Vlookup

Pasul trei este setarea coloanei din care vrem ca funcţia VLOOKUP să returneze răspunsul “col_index_num”. În cazul nostru este coloana 2, cea care conţine stocul dpdv. numeric.

=VLOOKUP(A3,[STOC.xlsx]Sheet1!$A$2:$B$24,2

Tutorial Excel Vlookup

Pasul patru constă în setarea “range_lookup” în TRUE sau FALSE. În cazul nostru vom seta FALSE (0) pentru că ne interesează ca valorile cheii de identificare să fie exacte.

=VLOOKUP(A3,[STOC.xlsx]Sheet1!$A$2:$B$24,2,0)

Tutorial Excel Vlookup

Acum, formula va afişa stocul primului produs (ZIP24952). Avantajul acestei funcţii este faptul că putem trage formula în jos şi va căuta stocul pentru fiecare cod în parte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here