TUTORIAL Excel: Schimbarea culorii unei celule, în funcţie de valoarea ei

Acest articol vă va arăta metoda cea mai rapidă de a schimba culoarea de fundal a celulelor, în baza unei valori.

Tutorial Excel

Toată lumea ştie că schimbarea culorii de fond a unei singure celule sau a unor serii de date în Excel este uşor de făcut, cu numai un click pe butonul “Fill color”. Problemele apar atunci când doriţi culoarea de fundal să se schimbe automat în funcţie de valoarea unei celule.

Cum putem schimba dinamic culoarea unei celule în Excel pe baza unei valori:

Să presupunem că avem o listă a preţurilor la benzină în diferite oraşe şi dorim ca preţurile mai mari sau egale cu 4.5 RON să fie colorate cu roşu iar ce este mai mic să fie colorat cu verde. Vom folosi tabelul din fig.1.

 

Fig. 1

Mai jos putem urmări pas cu pas ce trebuie să facem pentru a colora dinamic celulele în Excel, în funcţie de valorile lor, conform exemplului de mai sus:

1. Selectaţi tabelul sau intervalul în care doriţi să schimbaţi culoarea de fundal a celulelor ( în general doar partea de cifre ).

2. Navigaţi la tab-ul Home -> Styles group -> Condiţional Formatiing -> New Rule

Fig. 2

3. În caseta “New Formatting Rule”, selectaţi “Format only cells that contain” şi setaţi “Cell Value” şi “Greater than or equal to”, după care setaţi valoarea în căsuţa alăturată (în cazul nostru 4.5).

4. Pentru a seta culoarea, în caseta “New Formatting Rule”, veţi apăsa butonul “Format”, iar din tabul “Fill” veţi selecta culoarea dorită (în cazul nostru roşu).

 

Fig. 3

5. Acelaşi lucru vom face şi pentru cele mai mici de 4.5 unde vom seta culoarea verde.

 

Fig. 4

Rezultatul final afişat în fig.4 este numai un caz în care se pot folosi aceste reguli. Ele pot fi folosite pentru diferite alte cazuri şi totodată se poate colora doar textul, sau schimba fontul, în funcţie de nevoile dumneavoastră.

De asemenea este de reţinut faptul că pentru o singură celulă se pot seta mai multe reguli, aşa cum în cazul nostru pentru acelaşi grup de celule am setat regula de afişare în cazul în care valorile depăşeau sau erau egale cu 4.5 şi încă o regulă pentru valorile mai mici de 4.5.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here