TUTORIAL Excel: Cum şterg primele sau ultimele n litere dintr-o celulă în Excel

Există multe situaţii în care ai nevoie să ştergi primele n litere sau ultimele dintr-un cod de produs sau ceva similar. Problema apare când ai o listă cu peste 100 de produse şi ar dura foarte mult să faci acest lucru manual.

Excel

Tocmai de aceea în Excel există o soluţie pentru a şterge primele sau ultimele litere dintr-o celulă. Pentru a obţine un astfel de rezultat, avem nevoie să cunoaştem două trei funcţii diferite, =right(), =left() şi =len().

Funcţia right se foloseşte astfel: =right(text,[num_chars]). În loc de text putem folosi denumirea unei celule, iar în loc de [num_chars] vom folosi un număr. Această funcţie va afişa un număr de x caractere dintr-un cuvânt, de la dreapta la stânga.

Exemplu: =right(Adina,3) va afişa: ina.

Funcţia left se foloseşte astfel: =left(text,[num_chars]). În loc de text putem folosi denumirea unei celule, iar în loc de [num_chars] vom folosi un număr. Această funcţie va afişa un număr de x caractere dintr-un cuvânt, de la stânga la dreapta.

Exemplu: =left(Adina,3) va afişa: Adi.

Funcţia len se foloseşte astfel: =len(text). Aceasta va afişa numărul de caractere prezente în acel text. În loc de text putem folosi denumirea unei celule. Această funcţie va număra şi spaţiile prezente în text.

Exemplu: =len(Adina) va afişa: 5.

Cunoscând funcţiile Excel prezente mai sus, putem şterge primele sau ultimele n litere dintr-o celulă concatenand funcţiile astfel:

Pentru a şterge primele n litere dintr-un cuvânt putem folosi funcţia astfel: =right(text,LEN(text)-n). În loc de text putem folosi celulă care conţine cuvântul, iar în loc de n vom folosi numărul de caractere care dorim să nu mai apară.

Exemplu: =right(Adina,LEN(Adina)-3) va afişa: na.

Pentru a şterge ultimele n litere dintr-un cuvânt putem folosi funcţia astfel: =left(text,LEN(text)-n). În loc de text putem folosi celula care conţine cuvântul, iar în loc de n vom folosi numărul de caractere care dorim să nu mai apară.

Exemplu: =left(Adina,LEN(Adina)-3) va afişa: Ad.

Formule RIGHT LEFT si LEN in Excel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here