Te temi de atacurile teroriste? 5 sfaturi de urmat dacă eşti luat ostatic!

Chiar dacă ţi se pare doar un scenariu de film, în zilele noastre poţi fi luat ostatic. Tocmai de aceea este bine să ştii ce ai de făcut dacă eşti răpit.

Politia-Mascati

Iată în continuare 5 sfaturi pentru cazul în care eşti luat ostatic:

1. Găseşte poziţia de mijloc

Încearcă să nu fi erou, dar nici cel mai slab dintre ostatici. Dacă încerci să faci pe eroul, poţi fi luat drept un conducător şi poate fi percepută ca o provocare pentru atacatori. Pe cealaltă parte, dacă eşti în poziţia opusă, ar putea încerca să se descotorosească de tine dacă nu faci faţă cerinţelor lor.

2. Nu fi o bătaie de cap

Nu reacţiona la atacurile asupra ta sau la disputele pe care atacatorii le pot crea. În general, cu cât mai puţin îi deranjezi pe atacatori, cu atât mai puţin te vor deranja şi ei.

3. Crează o legătură cu atacatorii

Încearcă să îţi faci cunoscut numele. Dacă atacatorii îţi cunosc numele, îi faci să se apropie de tine, aşadar le va fi mai greu să îţi facă rău. Empatia este cel mai rapid mod de a vă apropia şi de a crea o legătură.

Sindromul Stockholm funcţionează în ambele sensuri, iar dacă tu reuşeşti să creezi o conexiune cu atacatorii, probabilitatea ca ei să îţi facă rău va fi mult mai mică.

4. Păstrează-ţi calmul

Un aspect foarte important într-o luare de ostatici este să îţi păstrezi calmul. Auntci când intri în panică, situaţia poate degenera dincolo de intenţiile iniţiale ale atacatorului.

5. Niciodată nu întoarce spatele

Atunci când întorci spatele, devii impersonal. Atacatorului îi este mult mai uşor să facă rău cuiva atunci când nu este nevoit să îi vadă faţa. Aşadar, nu întoarce spatele niciodată şi încearcă să ai mereu contact vizual cu atacatorul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here