STUDIU Femeile, în special cele din sudul Europei, fac din ce în ce mai puțini copii

La începutul acestui an, cercetătorii francezi au realizat un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia că numărul femeilor fără copii este în creştere în Europa, în special în țările din Sud, în care s-au acumulat dificultăți în special economice, dar rămâne inferioară vârfului înregistrat la începutul secolului al XX-lea.

femeie studiu copii

Potrivit celor de la Agerpres, care citează AFP, studiul compară natalitatea la femeile europene născute între 1900 și 1972. O femeie din patru născută în primul deceniu al secolului al XX-lea nu a avut copii. Pentru femeile născute după 1970, proporția este de circa una la șapte (14%).

„Contracepția eficientă, nașterea mai târziu a copiilor, o instabilitate mai mare a căsătoriilor, dorința de a avea mai întâi un loc de muncă în condiția în care acestea sunt tot mai puțin sigure și incertitudinea economică crescândă au favorizat această situație“, au spus autorii studiului.

În Europa de Sud natalitatea a scăzut cel mai mult, iar o femeie din patru, născută în anii ’70 în Spania, Grecia sau Italia, ar putea rămâne fără copii.

„În aceste țări, care cumulează dificultăți ale pieței muncii și inegalități de gen încă foarte pronunțate care fac dificilă concilierea între muncă și familie, rata natalității ar urma să continue să scadă, apropiindu-se de vârful atins după Primul Război Mondial“, au precizat francezii de la Institutului Național de Studii Demografice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here