STUDIU Cel puţin una din patru reţele Wi-Fi sunt vulnerabile

Cel puţin unul din patru hotspot-uri Wi-Fi sunt vulnerabile unui atac, conform unui studiu realizat de Kaspersky Lab.

WiFi - Wireless

Mai mult de un sfert din reţelele Wi-Fi din intraga lume nu sunt securizate şi prezintă un risc pentru datele personale ale utilizatorilor, potrivit Kaspersky Lab.

Constatarea se bazează pe analiza informaţiilor privind mai mult de 31 de milioane de reţele Wi-Fi din întreaga lume, care au arătat că peste 28% dintre reţele ar putea fi interceptate cu uşurinţă de către hackeri.

Conform analizei realizată de către Kaspersky Security Network, 25% din reţelele Wi-Fi nu au nicio criptare sau o parolă de protecţie de orice fel, ceea ce înseamnă că datele care trec prin ele sunt complet vizibile şi pot fi citite de către terţe părţi. Cealaltă parte, de 3%, este reprezentată de reţele care utilizează WEP (Wired Equivalent Privacy) pentru a cripta date, care este un protocol nesigur, ce poate fi spart în câteva minute folosind instrumente care sunt disponibile gratuit pe internet.

Restul de aproape trei sferturi de reţele Wi-Fi folosesc o formă mai sigură de criptare care foloseşte protocoale WPA.

Experţii în securitate spun că toate conexiunile Wi-Fi ar trebui să utilizeze o criptare puternică cum ar fi standardul de criptare WPA2. Fără o criptare puternică, există o ameninţare ca un atatcator să obţină acces la reţea, unde poate provoca o mulţime de daune.

Kaspersky Lab a declarat că printre primele 20 de ţări cu cel mai mare procent de reţele Wi-Fi non-criptate se află mai multe destinaţii turistice populare, cum ar fi Thailanda, Franţa, Israel şi SUA.

Un alt studiu al unei firme de securitate al retelelol Web arată că doar 57% dintre utilizatorii de internet sunt preocupaţi de faptul că datele lor pot fi interceptate în timpul unei sesiuni Wi-Fi.

“Este recomandat ca toţi utilizatorii să fie vigilenţi atunci când se conectează la o reţea Wi-Fi”, a declarat Denis Legezo, expert antivirus Kaspersky Lab. “Nu utilizaţi reţele fără parole sau reţele publice pentru a efectua activităţi cu risc ridicat, cum ar fi servicii bancare online, cumpărături online sau transfer de informaţii confidenţiale”, a mai spus acesta.

În 2014, Europol a emis un avertisment cu privire la trimiterea de informaţii sensibile prin punctele publice de acces Wi-Fi. Avertizarea a fost emisă în lumina unui număr tot mai mare de atacuri cibernetice folosind informaţii personale furate prin intermediul reţelelor Wi-Fi publice.

Atacatorii sunt capabili de a monitoriza toate comunicaţiile prin intermediul reţelelor Wi-Fi şi pot fura date schimbate cu băncile, comercianţii sau alţi furnizori de servicii online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here