Sfaturile stomatologilor. Cum alegem pasta de dinți potrivită?

Medicul stomatolog poate aprecia starea de sănătate dentară a pacientului şi astfel poate ghida alegerea pastei de dinţi care va asigura o protecţie eficace pentru fiecare caz în parte.

Cum alegem pasta de dinti potrivita

În general, pastele de dinţi au următoarele acţiuni:

– acţiune abrazivă – sunt îndepărtate mecanic particulele solide, obţinându-se astfel şi lustruirea suprafeţelor dentare, precum şi îndepărtarea petelor exogene;

– acţiune antiseptică – prin agenţii antimicrobieni care previn formarea plăcii dentare;

– acţiune de prevenire a formării cariilor – este oprită decalcificarea smalţului, se întăresc suprafeţele dentare împotriva atacului acid.

Astfel, prin toate aceste acţiuni, pasta de dinţi este esenţială pentru igienizarea cavităţii bucale, asigurând starea de sănătate şi estetica dentară.

Ținând cont de faptul că oferta de pe piaţă este foarte variată, alegerea unei paste de dinţi trebuie să fie personalizată în funcţie de starea de sănătate orală a fiecărui individ în parte.

Primul criteriu în alegerea pastei de dinți potrivită este adaptarea tipului ei la nevoile danturii, de preferat în urma unui consult stomatologic. Apoi trebuie să optați doar pentru o pastă de dinți aprobată de Asociația Medicilor Dentiști din România, aspect care trebuie să fie înscris pe ambalajul pastelor de dinți conforme cu normele de siguranță. Astfel aveți garanția că produsul a fost testat și are un conținut sigur, lipsit de substanțe nocive sau toxice.

O diferență semnificativă în alegerea pastei de dinți în funcție de vârstă este aceea a concentrației de fluor: pentru a preveni cariile în rândul copiilor și adolescenților pasta de dinți trebuie să aibă această concentrație de aproximativ 1.000 ppm, în timp ce la copiii mai mici de 6 ani concentrația trebuie să fie mai mică.

Dacă suferiți de sensibilitate dentară atunci ar trebui să evitați pastele de dinți pentru albire, pentru că acestea ar putea afecta dinții și ar putea agrava simptomele. Nu uitați să fiți atenți inclusiv la ingredientele din care este compusă o pastă de dinți, deoarece unele dintre ele necesită o utilizare într-o anumită perioadă maximă, în timp ce altele pot oferi reacții alergice.

Pastele de dinți ce au o concentrație mai mare de îndulcitori ar putea favoriza apariția cariilor sau a altor probleme de sănătate orală, motiv pentru care ar trebui evitate. Situațiile de acest gen se întâlnesc adesea în rândul copiilor care sunt atrași de diverse arome ale pastelor de dinți. De aceea, o alternativă ar fi pasta de dinți naturală, care poate fi găsită și la noi în țară fără mari probleme.

Dacă este efectuat corect, periajul zilnic ajută la menținerea stării de sănătate dentară, întărește suprafața smalțului și împrospătează respirația prin componentele active pe care le conține pasta de dinți.

Putem spune deci fără doar și poate, că pasta de dinți este esențială pentru igienizarea cavității bucale și asigură starea de sănătate și estetica dentară. Indiferent de nevoile pe care le avem sau de preferințele noastre vom avea în permanență de unde alege deoarece ofertele cu privire la pasta de dinți sunt bogate și variate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here