Semnele şi cauzele unui accident vascular cerebral. 5 simptome care arată că starea de sănătate nu este bună!

În cazul în care sesizaţi semne ale unui accident vascular cerebral, va trebui să vă adresaţi imediat medicului, chiar dacă aceste simptome pot să fluctueze sau să dispară.

Atac Vascular Cerebral

Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral ?

1. Probleme în vorbire şi înţelegere. Este posibil ca persoana care a suferit un accident vascular cerebral să fie confuză sau să aibă dificultăţi în a înţelege persoanele din jur.

2. Paralizie sau amorţeală a feţei, a braţelor sau a picioarelor. Acest atac dezvoltă amorţeală bruscă, slăbiciune sau paralizie a feţei. O parte a gurii poate rămâne nemişcată atunci când încearcă să zâmbească.

3. Probleme cu vederea la unul sau ambii ochi. Este posibil ca imaginea să fie brusc neclară sau înnegrită la unul sau ambii ochi sau este posibil ca persoana ce a suferit un accident vascular cerebral să vadă dublu.

4. Durere de cap. O durere de cap bruscă, severă, ce poate fi însoţită de vărsături, ameţeală sau alterarea stării de conştienţă, poate indica faptul că o persoană are un accident vascular cerebral.

5. Probleme cu mersul pe jos. Este posibil ca persoana care a suferit un atac cerebral să se poticnească sau să prezinte ameţeli bruşte, pierderea echilibrului sau să nu se poată coordona.

Când ar trebui anunţat medicul în cazul unui accident vascular cerebral ?

Adresaţi-vă imediat medicului dacă observaţi orice semne sau simptome ale unui accident vascular cerebral, chiar dacă acestea par să fluctueze sau să dispară.

Încercaţi următoarele lucruri:

Faţă: Cereţi-i persoanei să zâmbească. Dacă o parte a feţei nu se mişcă, acesta este un semn.

Mâini: Cereţi-i persoanei să ridice ambele braţe. Dacă are un braţ care tinde să o ia în jos sau mai rău, un braţ pe care să nu îl poată ridica deloc, este un semn clar al unui atac vascular cerebral.

Vorbire: Cereţi-i persoanei să repete o frază simplă. Dacă discursul este neclar sau ciudat, acesta poate fi un semn.

Dacă bănuiţi faptul că o persoană a suferit un accident vascular cerebral, urmăriţi cu atenţie persoana în timp ce aşteptaţi asistenţa de urgenţă. Nu ezitaţi să contactaţi imediat numărul de urgenţă.

Cauzele unui atac vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă sau redusă. Acest lucru privează creierul de oxigen şi substanţe nutritive care pot omorî celulele creierului.

Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de o arteră blocată (accident vascular cerebral ischemic) sau scurgerea sau ruperea unui vas de sânge (accident vascular cerebral hemoragic). Unii oameni pot experimenta doar o întrerupere temporară a fluxului sanguin la creier (atac ischemic tranzitor).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here