Lemnul de brad – preferatul producătorilor de mobilă. Caracteristici și utilizare

Lemnul este resursa cea mai versatilă, regenerabilă și durabilă de pe întreaga planetă, de aceea este materialul cel mai frecvent utilizat și în crearea de mobilier. Deoarece lemnul este un material organic și poate fi nativ pentru anumite regiuni, s-ar putea constata că diferitele tipuri de lemn sunt în mod tradițional mai frecvent utilizate pentru mobilier în diferite țări.

lemnul de brad

Caracteristicile celor două tipuri de arbori (foioși și coniferi sau rășinoși) sunt preferate unei sau altei industrii, de la fabricarea instrumentelor muzicale până la construcții de rezistență de mare tonaj. Lemnul foioaselor este, în general, mai dens și mai dur, pe când cel al rășinoaselor este mai afânat și mai moale. Desigur, există și excepții, ca în cazul tisei, care este o specie rășinoasă, dar lemnul acestuia este destul de dur. Similar, lemnul de balsa, un lemn de foioase, este un lemn moale.

Unul dintre cele mai apreciate esențe de la noi este bradul. Bradul este un lemn de esenţă moale cu o creştere rapidă, care este uniform texturat şi are o rezistenţă foarte mică la putrezire şi descompunere. Este uşor de prelucrat şi se finisează uşor, ceea ce-l face preferatul multor producători de mobilier, accesorii, piese etc. Bradul este folosit pe larg atât în țara noastră cât și în afară pentru a face mobilier, uşi, rame pentru tablouri, rame de ferestre şi elemente decorative. Este, de asemenea o componentă principală a placajului.

Caracteristici tehnice

În general, nu prea există nicio diferență între album și duramen, întreaga secțiune transversală a trunchiului posedând practic aceeași culoare albicioasă, care se transformă într-una mai închisă în cercul inelelor tardive. Uneori, în partea centrală a trunchiului poate apărea o zonă în care se acumulează umiditatea într-un mod atipic, zona dată fiind cunoscută de către lemnari ca „duram umed”. Contrar convingerilor existente, lemnul de brad nu conține rășină, aceasta fiind întâlnită doar în scoarță. Astfel, dacă lemnul urmează a fi utilizat pentru confecționarea stupilor de exemplu, se recomandă prelucrarea ulterioară a corpurilor stupului cu ceară de lemn, pentru o mai bună rezistență la umiditate și pentru o conservare termică înaltă.

Spre deosebire de molid sau alte specii de rășinoase, la brad pot exista și unele probleme de pătări la colorare din cauza fibrei mai afânate. Experții atrag atenția că, la colorarea cu baițuri obișnuite, atât bradul cât și molidul, utilizat și acesta pe scară largă în industria prelucării lemnului în țara noastră, se colorează negativ (lemnul târziu, mai închis la culoare, absoarbe mai puțin și devine mai deschis și invers, astfel încât, imaginea după colorare este ca negativul unei fotografii). Este totuși un lemn foarte valoros și apreciat mai ales pentru piesele de mobilier de interior, de la dormitoare până la ferestre și podea, fiind ușor de modelat și de întreținut.

În concluzie, nu este important să justificați alegerile și gusturile pe care le aveți, dar este bine ca aceste alegeri să fie susținute de cunoștințe verificate despre lemn, pentru ca selecția și comparația privitor la calitate și utilizare să fie una justă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here