Despre discuţii în contradictoriu şi convingeri personale

În mod sigur, ai întâlnit de-a lungul timpului, persoane care şi-au exprimat dezacordul referitor la afirmaţiile tale! Acest dezacord poate varia de la simple contradicţii verbale, până la ceartă aprinsă, iar în cazul unora ”mai curajoşi”, se poate ajunge şi la luptă fizică!

Convingeri Personale

În continuare îţi voi detalia procesul psihologic, pentru a înţelege mai clar ce se întâmplă în mintea interlocutorului.

Detalierea procesului psihologic

Gândeşte-te la o persoană cu care te-ai certat în ultimul an, sau în ultimii ani (poate fi un coleg de servici, partenerul de viaţă, etc). Încearcă să-ţi aminteşti cât mai multe detalii din timpul acelui eveniment neplăcut.

Probabil că şi acum te gândeşti că acea persoană avea ceva împotriva ta. Este posibil să ai dreptate, dar de cele mai multe ori acea persoană avea ceva împotriva afirmaţiilor tale. Practic, nu este o luptă între persoane, ci o luptă între idei, concepte, convingeri, etc. Este o mare diferenţă pe care îţi recomand să o reţii!

Acest adevăr conştientizat şi aplicat în viaţa ta, va elimina practic rezistenţa pe care o opui. Astfel, vei percepe acea discuţie contradictorie ca pe o confruntare între ideologii şi nu între persoane. Când devii conştient de asta, tu intri într-un proces de evoluţie, deoarece eşti gata să îţi schimbi convingerea ori de câte ori descoperi o altă convingere mai puternică.

Dacă vei aplica această tehnică simplă, nu vei mai percepe acea discuţie ca un afront personal, iar asta te va menţine într-o stare emoţională bună. Atenţia ta predominantă îți recomand să fie focalizată pe dezvoltare personală.

Concluzionând, toate acţiunile tale sunt bazate pe existenţa unor programe scrise în reţeaua neuronală a creierului. Aceste programe îţi creează accesul la emoţii, iar emoţiile mai departe îţi determină atitudinea pe care o ai faţă de o idee şi nu faţă de o persoană.

Prin urmare, atunci când nu eşti de acord cu o idee, asta se întâmplă întrucât percepţia ta referitoare la acea idee nu se potriveşte cu perspectiva pe care ţi-o oferă interloculorul. Motivul pentru care nu eşti de acord, este că în mod natural, creierul se opune schimbării, astfel încât să te menţină într-o zonă de confort emoţional. În mod normal, oamenii care nu suferă de boli psihice sunt orientaţi către plăcere.

Ce reprezintă mai exact convingerile?

Imaginează-ţi următoarea idee cu care deja te-ai obişnuit: „Fumatul dăunează grav sănătăţii”.

Acum, imaginează-ţi că această idee este ”metaforic vorbind” un blat de masă. Dacă la acest blat de masă îi punem şi picioare, atunci ideea că „Fumatul dăunează grav sănătăţii”, devine o convingere. Ei bine, dar cum pui picioare acestei idei? Simplu: pentru ca o idee să devină convingere este necesar să fie susţinută de argumente, fapte şi experienţe!

Să luăm un exemplu practic:

  1. Dacă eşti fumător, mergi la un spital şi vorbeşte cu un doctor pneumolog.
  2. Acesta îţi va arăta radiografii ale pacienţilor bolnavi şi îţi va oferi explicaţii concrete referitoare la procesul de evoluţie al bolii.
  3. Apoi vei discuta chiar tu cu acei pacienţi care îţi vor spune că viaţa lor este pe sfârşite.
  4. Când te vei întoarce acasă va trebui să scrii un articol într-o revistă, privind efectele dăunătoare ale fumatului.

Ei bine, aproape sigur că acest tip de expertienta va fi suficient de puternică încât ideea iniţială „Fumatul dăunează grav sănătăţii”, să devină o convingere suficient de puternică. Ce am făcut aici? Am ”pus picioare” acelei idei, astfel încât ideea a devenit convingere. Aşadar, o convingere este o idee susţinută de argumente, fapte şi experienţe.

Pe final reţine, convingerile pot fi văzute ca nişte reguli, întrucât toate acţiunile tale şi modul în care vei reacţiona emoţional la ceea ce se întâmplă în jurul tău, va fi determinat de convingerile care îţi guvernează mintea.

Convingerile tale se traduc prin comportamentul pe care îl afişezi în exteriorul tău şi prin acţiunile tale. Dacă tu crezi că nu vei reuşi să faci un anumit lucru, atunci nu vei reuşi, întrucât mintea ta va găsi suficient de multe motive pentru care să eşuezi, iar dacă tu crezi că o să reuşeşti, atunci şansele ca tu să produci rezultate cresc foarte mult.

Aşadar, convingerile nu sunt corecte sau greşite. Convingerile sunt cele care te opresc sau cele care îţi dau putere să materializezi ceea ce îţi doreşti. Tu eşti singurul care decide!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here