De unde vine expresia „Ok“? Americanii spun că au inventat-o, britanicii şi germanii nu sunt de acord!

Expresia „Ok“ este una dintre cele mai utilizate la nivel mondial, fiind folosită pentru a înlocui expresii precum „este bine“ sau „sunt de acord“.

ok-origine-cuvant

Originea ei este însă disputată de americani, britanici şi germani, fiecare dintre aceste popoare afirmând că a inventat expresia „Ok“.

Din câte se pare, cea mai veche atestare a acestei expresii datează din anul 1839. Ea este atribuită editorului Charles Gordon Green, de la ziarul Boston Morning Post. Acesta scria pe marginea articolelor lui acronime precum „NG“ („No Go“) sau „GC“ („Gin Cocktail“). Pe 23 martie, Charles Gordon Green a scris pe marginea unui articol „Ok“ („All Correct“).

Dacă cea din 1839 nu este originea reală a expresiei „Ok“, americanii mai spun că au folosit această expresie în anul 1940. Cel de-al optulea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Martin Van Buren, era poreclit Old Kinderhook, iar prescurtarea „OK“ a apărut pe toate afişele sale electorale, însemnând „Omul Potrivit“.

Tot americanii spun că ar mai fi şi o a treia origine a expresiei „Ok“, care este legată de inginerul auto Otto Kraus, care lucra în fabrica de automobile Ford. Din câte se pare, acesta ştanţa pe fiecare maşină iniţialele sale, adică „OK“, astfel expresia căpătând conotaţia de „bun“.

Deşi americanii oferă trei variante pentru originea expresiei „Ok“, britanicii spun că ei sunt inventatorii acestei expresii. În Marea Britanie, în evidenţele militare, numărul morţilor era urmate de cuvântul „killed“. Astfel, dacă într-o zi de război mureau, spre exemplu, 35 de britanici, aceştia erau notaţi în evidenţe „35K“ („35 killed“). Iar în zilele când nu era nicio persoană decedată, în evidenţe apărea cifra zero, urmată de litera k, adică „0K“.

Chiar dacă americanii şi britanicii spun că ei au inventat expresia „Ok“, germanii nu se lasă mai prejos. Potrivit unor atestări, „Ok“ înseamnă „Ohne Korrektur“, adică „fără corectură“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here