Ce este autismul şi care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze

Ca părinte, nu vrei să crezi că cea mai preţioasă persoană din viaţa ta are o problemă. Însă, când vine vorba de autism, identificarea acestui lucru până în vârsta de 18 luni este foarte importantă, tratamentul putând reduce efectele tulburării şi de a ajuta copilul să înveţe, să crească şi să prospere.

Copii cu Autism

Ce este autismul ?

Autismul este o tulburare de dezvoltare, considerată una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Această boală apare în copilărie sau în copilăria timpurie, provocând întârzieri în mai multe domenii de bază ale dezvoltării, cum ar fi vorbitul, joaca sau interacţiunea cu ceilalţi.

Semnele şi simptomele autismului variază foarte mult, la fel şi efectele sale. Unii copii cu autism au doar deficienţe uşoare, în timp ce alţii întâmpină mai multe obstacole. Cu toate acestea, fiecare copil are probleme, mai mult sau mai puţin, incluse în următoarele arii de dezvoltare:

– interacţiune socială reciprocă
– comunicare
– comportament

Există opinii diferite în rândul medicilor, părinţilor şi experţilor cu privire la ceea ce cauzează autismul şi care este cel mai bun mod de tratare al acestei boli. În schimb, toată lumea este de acord cu privire la tratarea intensivă a acestei boli din timp.

Modul în care părinţii pot identifica semnalele de avertizare

Ca părinte, tu eşti mereu alături de copilul tău şi poţi observa orice comportament anormal pe care pediatrul tău poate să nu îl observe, tocmai de aceea eşti cel mai în măsură pentru a identifica boala. Cheia este de a te educa înainte de a avea un copil, astfel încât să ştii ce este normal şi ce nu.

Monitorizarea copilului tău. Autismul implică o varietate de întârzieri de dezvoltare, aşa că acordă foarte multă atenţie atunci când copilul tău se loveşte de etapele sociale, emoţionale şi cognitive, aici fiind unua din soluţiile cele mai eficiente de a identifica problema din timp.

Ia măsuri dacă eşti îngrijorat. Fiecare copil se dezvoltă într-un ritm diferit, astfel încât nu trebuie să intri în panică în cazul în care copilul tău începe să vorbească mai greu sau începe să meargă mai târziu. Chiar şi aşa, este bine să împărtăşeşti aceste probleme cu medicul copilului imediat şi să nu aştepţi prea mult.

Nu merge pe premisa „mai aşteptăm şi vom vedea“. Sfaturile prietenilor tind să fie „Nu îţi face griji“ sau „Aşteaptă şi vei vedea“, însă aşteptarea în cazul autismului este cel mai rău lucru pe care îl poţi face. Rişti să pierzi timp preţios la o vârstă la care copilul tău are cea mai bună şansă de îmbunătăţire.

Crezi în instinctele tale. Cu siguranţă medicul copilului tău va lua în serios orice îi vei spune legat de această boală şi va efectua o evaluare aprofundată în acest sens. Totuşi, dacă acesta spune că este sănătos, ascultă-ţi intuiţia şi caută o a doua opinie, dacă este cazul.

Câteva semne care arată că este prezent autismul la copil sunt următoarele:

1. Nu face contact vizual, spre exemplu, atunci când a fost hrănit sau când îi zâmbeşti
2. Nu răspunde la numele lui sau la sunetul unei voci familiare
3. Nu urmăreşte vizual obiectele sau gesturile tale atunci când faci zgomote
4. Nu face zgomote pentru a-ţi atrage atenţia
5. Nu zâmbeşte
6. Are dificultăţi în a relaţiona cu alţi copii
7. Merge deseori pe vârfuri
8. Nu imită gesturile altor copii sau ale adulţilor
9. Se împotriveşte atunci când vrei să îl iei în braţe
10. Pare că nu este conştient de prezenţa persoanelor din jur

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here