Ce analize medicale trebuie făcute, în funcţie de vârstă. Sfaturile experţilor!

Faceti anual o evaluare amănunțită a stării de sănătate, vă recomandă la unison medicii! Și optați pentru cele mai bune clinici și cei mai experimentați specialiști pentru analizarea rezultatelor. Orice problemă de sănătate depistată în stadiu incipient este mai ușor de tratat și se vindecă mai repede, spun specialiștii. Aceștia pledează pentru un check-up complet care nu durează mai mult de 4 ore.

analize varsta

„Dintre pacienții care ajung în centrele noastre pentru analize amănunțite, mai bine de 80% își depistează o problemă medicală despre care nu știau. Românii se încadrează și ei în această statistică. Cel mai des diagnosticăm probleme precum nodulii tiroidieni, mamari, calculii renali sau chiar tumori maligne în stadiu incipient. Însă depistarea la timp face ca acești pacienți să se vindece repede și complet, iar costurile terapiei să fie mult mai mici decât în cazurile descoperite mai târziu“, a spus dr. Şirin Parkan, medic al spitalului Kadikoy din rețeaua Acibadem.

Doctorii vă sfătuiesc să țineți cont și de vârstă și sex atunci când vă faceți testele complete. La 20 de ani, lista analizelor trebuie să includă măsurarea glicemiei, a colesterolului, a hemoglobinei, evaluarea sânilor, controlul ginecologic la femei și testul Babeș-Papanicolau. După 25 de ani, doctorii recomandă ecografia mamară anuală, evaluarea tiroidei, dar și a sănătății pielii.

La vârsta de 40 ani, pe lista testelor se adaugă electrocardiograma, controlul oftalmologic și mamografia. Iar la 50, trebuie luate în calcul, în plus, o colonoscopie, care se repetă la 5 ani, analiza densității osoase, dar și o evaluare a glandei prostate la bărbați. Din lista testelor importante recomandate de specialiști, nu lipsesc măsurarea tensiunii arteriale, controlul stomatologic, dar și evaluarea greutății.

Pentru a scurta timpul dedicat evaluărilor medicale, centrele de top recurg la tehnologia de ultimă generație cum este scanarea corporală completă prin RMN. Este vorba despre un examen fără radiaţii şi fără niciun pericol pentru sănătatea pacientului (care poate fi folosit inclusiv pentru copii sau gravide) și care, spre deosebire de un examen RMN clasic ce analizează o anumită regiune a corpului, permite scanarea întregului corp.

Imaginile obţinute evidenţiază oasele, ţesuturile moi, cum ar fi muşchi, piele, nervi sau vase de sânge şi organe precum creierul şi inima. Investigația scoate în evidență diferenţele dintre ţesutul sănătos şi nesănătos.

„Statisticile noastre pentru pacienții care aleg să facă o astfel e scanare nu sunt tocmai liniștitoare. Cam 4 din 10 descoperă că au un debut de tumoră, fie malignă, fie benignă. Scanarea organismului nu presupune iradiere și este recomandată mai ales pacienților care s-au confruntat cu afecțiuni maligne în familie. Se practică tot mai mult la nivel mondial și se dovedește a fi salvatoare în, iată, foarte multe cazuri. O recomandăm o dată la 2 sau 3 ani“, a afirmat dr. Şirin Parkan, expert Acibadem.

Scanarea completă prin RMN depistează cu ușurință tumorile de dimensiuni foarte mici și permite diagnosticare rapidă în cazul tumorilor de sân, prostată, gastrointestinale. Experții recomandă evaluarea anuală completă și în contextul creșterii numărului de pacienți diagnosticați cu astfel de afecțiuni maligne. În plus, fumătorii, persoanele cu exces ponderal și cele care consumă alcool regulat trebuie să meargă la medic pentru teste amănunțite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here