Câteva recomandări pentru a alege o imprimantă bună

Dacă acum câțiva ani imprimantele se găseau doar la instituțiile publice, acum o bună parte dintre noi, la fel, avem pe acasă aceste dispozitive utile.

Ghid alegere imprimanta

Este foarte comod să ai o imprimantă din mai multe motive. Atunci când ai de citit un volum mare de informații de pe ecranul calculatorului și simți nevoia să îți faci anumite notițe sau să accentuezi unele cuvine, fraze, nu ai decât să apeși pe butonul respcetiv și să îți imprimi documentul.

Un alt caz în care imprimanta îți este de mare ajutor este atunci când trebuie să depui undeva vreun dosar. Chiar dacă ne aflăm în era digitalizării, în multe cazuri, pe lângă expedierea documentelor în format electronic este necesară și prezentarea pe support de hârtie a documentelor sau copiilor. Așa că, având acasă un copiator nu va trebui să alergi undeva și să stai în rând cu documentele sau cu stikul.

Imprimanta personală te ajută nu doar în cazuri de genul celor de mai sus, practic în fiecare zi o poți utiliza – de la imprimarea rețetelor culinare la cea a referatelor pentru ore, de la scoaterea pozelor la tipărirea invitațiilor pentru diferite evenimente, în cazul celor ce au un mic business în domeniul handmade.

Cum alegem o imprimantă?

În dependență de preț? În dependență de producător sau anumiți paramentri? Dacă nu avem prea multe conoștințe de țin de funcționalitatea unui copiator, dar nici nu dorim să cădem pradă consultanților de la magazinele specializate, care ne vor împinge produsul cel mai scump, nu neapărat cel mai performant sau măcar să dăm impresia că știm despre ce e vorba, ar fi bine să atrage, atenția la câteva aspecte importante, cum ar fi:

Doar iprimantă sau multifuncțională?

O multifuncţională, care este mai scump decât o imprimantă, oferă şi alte facilităţi, pe lângă tipărire, cum ar fi – scanare, copiere, fax sau trimitere de e-mailuri. Dacă nu avem nevoie de aceste lucruri, vom alege mai bine o imprimantă, în care nu vom investi atât de mult. Cu cât sunt disponibile mai multe opţiuni, cu atât sunt mai mari şansele de a se defecta una dintre componentele aparatului, caz în care nu vom avea acces nici la celelalte funcţii, de fapt.  De asta trebuie să ne gândim bine de ce avea nevoie – imprimantă sau multifuncțională.

Volumul mic, mediu, mare sau foarte mare?

Este bine să știm despre copiatoare că ele se împart în 4 categorii –  cu volum mic – care pot produce până la 2.500 copii pe lună, cu volum mediu – ce produc între 2.500 – 10.000 de copii pe lună, cu volumul mare – acestea sunt cele cu capacitatea de producere de la 10.000 – 200.000 copii pe lună și cele cu volum foarte mare – capacitatea de producere de peste 250.000 copii pe lună.

Alegerea ta depinde de volumul de informații cu care vei lucra.

Opțiuni adiționale

Ar trebui să te interesezi dacă imprimanta dispune de facilități de micșorare-mărire, dacă permite copierea pe ambele fețe ale hârtiei (duplex), în câte culori are posibilitatea să efectueze copiile,  dacă va lua următorul document în mod automat sau va selecta tava de unde va lua hârtie în funcție de dimensiunea documentului etc.

Reîncărcarea cartușelor

Un alt element de care trebuie de ținut cont este tipul de toner pe care-l consumă copiatorul, pentru că fiecare imprimantă este construită diferit, chiar și modelele de la acealași producător, deci fiecare cartuș arată diferit și nu poate fi montat decât într-un număr limitat de modele, sau chiar la un singur model. De exemplu, tonerul Hp 17a / cf217a, care merge la copiatorul unui prieten, nu va fi bun și pentru al nostru sau în cazul imprimantelor laser nu putem vorbi de cartușe de cerneală, ci de tonere, adică recipiente care conțin praf sau pudră de cerneală, care aderă la hartia încalzită în prealabil de raza laser.

Un lucru foarte important! Reîncarcarea cartușelor de imprimantă sau folosirea altor consumabile decât cele originale duce deseori la invalidarea garanției tehnice a produsului.

Astea sunt câteva recomandări foarte generale, însă îți vor fi utile când vei merge să îți cumperi un printer, în așa fel, te vei duce cu tema de acasă învățată, iar vânzătorul va crede că ai idée despre produs.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here