Câte tipuri de manipulatori există și cum le facem față

Vrem sau nu, însă cineva încearcă să ne controleze la fiecare pas. Asta fac vânzătorii în magazine și la piață, membrii familiei, colegii de la muncă. Și da, și noi suntem cei care din când în când influențăm într-un mod sau altul alți oameni. Însă, pentru anumiți indivizi manipularea persoanelor este o parte a naturii lor.

Despre manipulatori

Manipulatorii pot fi clasificați în 4 categorii:

 • Manipulatorii – plângăcioși – cei care te scot din sărite cu rugămințile lor jalnice.
 • Manipulatorii – lideri – posedă carismă și sunt în stare să conducă oamenii în orice direcție. Aici ai putea să te gândești: trebuie să mergi într-acolo?
 • Manipulatorii – acuzatori. Sunt oamenii mereu nemulțumiți, altfel spus vampirii energetici clasici. Dacă ai posibilitate ține-te cât mai departe de ei.
 • Manipulatorii regele și regina dramei. De regulă, acestea sunt femeile capabile să transforme orice nimic într-o dramă incredibilă. Comunicând cu ele trebuie să ai mereu argumente și dovezi care să contrazică acele grozăvii care iau naștere în capul lor. Reginele dramei manipulează pentru a fi mereu în centrul atenției și pentru ca lumea să se învârtă în jurul lor.

Dozadesucces.ro vine cu câteva sfaturi care să te protejeze de manipulatori:

 1. Nu te lăsa pradă emoțiilor pe care încearcă să ți le impună manipulatorul. De multe ori, aceste persoane utilizează împotriva sentimentul de vinovăție, neîncrederea sau teama de a fi rău în fața altor oameni. Acestea nu sunt decât stimulatori care să te impună să faci ceva. Nu permite emoțiilor să te conducă. Încearcă să-ți echilibrezi starea interioară și să fii calm. Cu toate acestea păstrează discuția, bazându-te pe fapte, dar nu pe emoții pe care ar fi trebuit să le simți.
 1. Amintește-ți de propriile principii, dorințe și scopuri pe care vrei să le atingi. Este foarte ușor să manipulezi o persoană atunci când aceasta nu știe ce vrea sau care este atitudinea lui față de un eveniment/persoană/etc. În acest caz manipulatorului nu-i rămâne decât să-i indice direcția victimei pentru ca această să obțină un anumit „câștig”. Pentru a nu cădea în plasa manipulatorilor, trebuie să înțelegi exact ce îți dorești, care sunt scopurile tale și în ce ai încredere 100%. Vei fi greu de manipulat atâta timp cât știi pe ce lume trăiești și ce îți dorești cu adevărat de la viață.
 1. „Doar nu îți vei lăsa prietenul la nevoie!” – una dintre cele mai complicate manipulări, atunci când în joc intră relațiile de familie sau prietenie. Căzând în plasă, ai putea să devii posesorul unui credit cu multe zerouri(în cazul în care prietenul va dispărea, iar tu vei fi menționat ca persoană de încredere).
 1. Înainte de a accepta o propunere mai mult impusă decât propusă, ia-ți mai mult timp pentru a o analiza. Lipsa de timp este o armă bună a manipulatorului. Deseori oamenii iau decizii grăbite și fac orice atunci când nu le mai rămâne timp destul. Nu te grăbi. Timpul pentru gândire îți va permite să analizezi situația, să vezi care sunt avantajele și dezavantajele. S-ar putea ca în această perioadă să apare un sentiment de îndoială, iar asta este un alt motiv pentru care ar trebui să cauți alte căi de rezolvare a unei probleme, etc.
 1. Ignoră. Pur și simplu ignoră ceea ce ți-a spus manipulatorul. Ai putea să îi dai anumite indicii că ai înțeles exact ce a vrut el să facă. De exemplu: cu ajutorul unei pauze în dialog sau cu o frază gen: „Nu ai nimic împotrivă dacă închidem acest subiect?”.
 1. O altă metodă de protecție împotriva manipulării este imprevizibilitatea. Un om imprevizibil este greu de capturat, despre el este greu să îți faci o părere și este foarte greu să îi faci pe plac. Oamenii imprevizibili sunt, de cele mai multe ori, oamenii care au încredere în sine, spontaneitatea lor este naturală și adecvată situației. Ei sunt creativi și fac față oricărei situații. Sunt independenți și nu-și pierd firea în situațiile incerte.
 1. Oamenii comunicabili la fel sunt cei care pot face față manipulărilor. Având în spate o largă experiență și depistează cu ușurință atunci când cineva încearcă să îi manipuleze și e feresc frumos de astfel de situații.
 1. Probabil ai observat că există foarte mulți oameni finuți sau cu boli cronice – ba o durere de cap, ba o răceală, ba altceva. Dacă colegii tăi se îmbolnăvesc prea des și întotdeauna îți cer să le faci tu munca lor – sunt manipulatori. Dar, există situații când unei persoane îi este într-adevăr rău, atunci trebuie să îl ajuți, însă nu trebuie să faci din asta un obicei. Pentru că de fiecare dată vor vedea în tine o soluție care îi poate scăpa de probleme, iar tu vei fi prins în munca ta și în sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești pentru ei. Ascultă-i cu atenție, compătimește-i, spune-le că nu le promiți că îi vei ajuta, deoarece ai planurile tale. Dușmanul nr 1 al manipulării este dragostea de sine. Gândește-te că nimeni nu îți va face munca ta. Încearcă întotdeauna să faci ceea ce vrei tu și atunci va fi mai ușor.
 1. Începe propriul joc. Trebuie să îi răspunzi manipulatorului cu aceleași tehnice pe care le folosește împotriva ta, pentru a-i arăta puterea ta psihologică. În acest caz ai putea continua manipularea, însă doar dacă ești tu stăpân pe ea și poți controla.
 1. Nu te lăuda. Lauda de sine este o modalitate să îi faci pe cei din jurul tău să te invidieze, iar pentru un manipulator această este o prezentare clară a punctelor slabe ale victimei. Cei care știu asta se comportă mai modest în societate.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here