Care este originea trandafirilor albaștri?

Slăviți în poeme, elogiați în piese, asociați în covorul de landșaft, admirați de toată lumea, trandafirii se află în topul celor mai fascinante flori.

Trandafiri Criogenati

Deși au devenit foarte populare, buchetele de trandafiri trezesc de fiecare dată emoții diferite. „Nu mă uita!”, „La mulți ani!”, „Nu pleca!”, „Te iubesc!”, „Mulțumesc!” – fiecare frunzuliță, fiecare spin sau contur de petală poartă un mesaj deosebit către destinatar.

Florile care au inspirat poeți, pictori, designeri – trandafirii au adus clipe de feerie la sute de mii de femei. Trandafirii roșii ne-au vorbit mereu despre iubire, cei albi ne-au conferit inocență și puritate, iar cei roz au cultivat dintotdeauna gratitudine și eleganță. Cele mai speciale ocazii vor fi de neuitat, dacă în contextul acestora va figura mireasma trandafirilor și o nuanță din cele mai rare. Un buchet de trandafiri albaștri te va face să crezi în mister. Cei care îți vor oferi aceste tandre flori, te consideră o persoană enigmatică și interesantă.

Trandafirul albastru. Există el în mod natural?

Trandafirii sunt cultivați de peste 5 mii de ani. În acest interval de timp au evoluat 25 de mii de specii de trandafiri. Se zice că din cauza anumitor limite genetice, trandafirul albastru nu există în natură. Acest fenomen se datorează faptului că floarea trandafirului nu are genă specifică sau pigmentarea capabilă de a produce nuanță albastră veridică. Uneori, un trandafir purpuriu sau lavandă poate să pară, într-o oarecare măsură, un trandafir albastru. De asemenea, mulți floriști vopsesc trandafirii albi cu un colorant natural albastru și creează trandafiri albaștri artificiali. Cu toate acestea, cu ajutorul ingineriei genetice, a devenit posibilă reproducerea genelor responsabile pentru culoarea albastră a petalelor trandafirilor. Metodele clasice de încrucișare a genelor au obținut trandafiri liliachii, denumiți mai târziu „Blue Moon”.

Ce nu a putut Natura, a reușit Ingineria!

În anul 1840, cu suportul a două Societăți de Horticultură britanice și belgiene, a fost propus un grant celor care vor produce pentru prima dată trandafiri albaștri naturali. 50 de ani mai târziu, cercetătorii companiei japoneze „Suntory” și companiei australiane „Florigene” au identificat și au izolat  pentru prima dată gena responsabilă pentru producerea culorii albastre.  Cu toate acestea, abia în 2004 a fost desăvârșită și propusă pentru comerț primul lot de trandafiri albaștri naturali.

Ce mesaj poartă trandafirii albaștri?      

Trandafirii albaștri sunt cea mai apreciată varietate de trandafiri, datorită rarității pe care o presupun. Ei simbolizează visul care poate deveni realitate, cele mai inexplicabile și miraculoase momente din viață. De asemenea, ele creează senzații de libertate și relaxare, ceea ce le fac perfecte pentru a conferi o atmosferă armonioasă și chiar adaugă o notă romantică designului de interior al locuinței dumneavoastră.

Dacă intenționați să oferiți trandafiri albaștri drept cadou, urmează să luați în vizor că acestea exprimă sentimentele cele mai intense precum afecțiunea, loialitatea și încerederea. Ei sunt mesagerii dragostei eterne, dragostei imposibile de atins. Atunci când sunt primiți în dar, trandafirii albaștri șoptesc pe furiș: “Realitatea nu este cea pe care o vezi cu ochii, dar cea pe care o simți cu inima. Ceea ce este mai important nu se arată ochilor”.

Și totuși, oricare nu ar fi originea trandafirilor albaștri, ei sunt unici în felul lor, plini de carismă și tandrețe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here