Datele Tesla arată că numărul accidentelor scade cu 40% dacă maşinile au pilot automat

În luna mai a anului trecut, în Statele Unite a avut loc un accident între un autoturism Tesla pilotat automat şi un camion, în urma incidentului şoferul autoturismului pierzându-şi viaţa. Recent, autorităţile au finalizat ancheta demarată în urma incidentului, iar datele arată că maşinile Tesla pilotate automat sunt sigure.

Tesla Accident

Iniţial s-a crezut că de vină pentru accident ar fi fost pilotul automat Tesla, însă, potrivit departamentul care a investigat acest accident, nu au fost găsite probleme legate de siguranţa pasagerilor din cauza tehnologiei de conducere semi-automate. Mai mult decât atât, Safety Administration şi Naţional Highway Traffic au inclus în investigaţie date primite din partea Tesla, în urma cărora au constatat că vehiculele care utilizează caracteristici autopilot au avut de fapt şanse cu 40% mai puţin faţă de o maşină normală, să facă un accident.

Investigaţiile nu au scos la iveală niciun defect în proiectare sau în executare, în ceea ce priveşte frânarea automată de urgenţă sau sistemul autopilot şi nici nu au identificat incidente în care sistemele să nu reacţioneze aşa cum sunt proiectate.

Sistemul autopilot Tesla este un Advanced Driver Assistance System (ADAS), despre care compania a avertizat în repetate rânduri proprietarii acestor maşini faptul că acest sistem necesită atenţie continuă şi completă a conducătorului auto pentru a monitoriza mediul de trafic şi să fie pregătit să acţioneze pentru a evita accidentele. Mai mult decât atât, aceştia au inclus hands-on, un sistem care monitorizează dacă şoferul este la locul lui. Conducătorii auto care nu răspund la indicii vizuali din sistemul de alerte de monitorizare, îşi pierd funcţia de autopilot pentru restul perioadei pe care o va mai petrece în maşină.

NHTSA a avertizat că închiderea investigaţiei nu constituie neapărat o constatare precum că nu există nici un defect legat de siguranţă şi a precizat că agenţia va monitoriza problema şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri viitoare dacă acestea sunt justificate de circumstate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here