4 sfaturi de care să ţineţi cont înainte de a cumpăra jucării pentru cei mici

Jucăriile se numără printre cele mai căutate produse în perioada aceasta, iar oferta este impresionantă. De aceea, Asociația Pro Consumatori vă oferă câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont în momentul în care achiziționați jucării pentru copiii dumneavoastră, astfel încât sănătatea lor să nu fie pusă în pericol.

jucarii-sfaturi-craciun

Jucăriile aduc o contribuție esențială la dezvoltarea copilului dumneavoastră. Ca totul să fie în regulă și copiii să se poată bucura de darurile Moșului, iată ce trebuie să știți atunci când cumpărați o jucărie:

1. Asigurați-vă că ați citit toate etichetele de pe jucării

Fiți conștienți de vârsta copilului și de recomandările de siguranță făcute de către producător! Nu cumpărați jucării care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Cu toate că marcajul CE nu este un mod de diferențiere a produselor de către consumatori, el este un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerințele aplicabile în materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul CE arată că în procesul de fabricație au fost respectate standardele europene armonizate.

Cerințele esențiale de securitate vizează:

– proprietățile fizice și mecanice (eliminarea pericolului rănirii, înghițirii, inhalării etc.)

– inflamabilitatea (materialele nu trebuie să fie inflamabile sau să ardă încet etc.)

– proprietățile chimice (să nu conțină substanțe chimice periculoase etc.)

– proprietățile electrice

– igiena

– radioactivitatea

În plus față de aceste cerințe, Comisia Europeană a decis, de-a lungul anilor interzicerea utilizării în procesul de fabricație a unor substanțe periculoase pentru sănătate (ftalați, DMF).

2. Alegeți jucăriile adecvate vârstei copilului și abilităților lui

Jucăriile care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranța sa. Asigurați-vă că ați citit și urmat recomandările privind vârsta – în special simbolul 0-3, sau formularea “nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni” însoțită de o indicație de pericol. Acest simbol și formularea reprezintă un avertisment și nu o recomandare.

3. Nu cumpărați jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani

Copiii cu vârsta de până în 3 ani au tendința de a băga în gură jucăriile, iar piesele de mici dimensiuni prezintă un risc de sufocare. Asigurați-vă că ochii, nasul (la jucăriile din pluș) și alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

4. Cumpărați jucării de la comercianții cu amănuntul cunoscuți

Comercianții cu amănuntul cunoscuți au grijă de produsele pe care le vând și de obicei acceptă să primească înapoi produsele necorespunzătoare. Atenție, există și comercianți care nu țin seama de cerințele de siguranță ale produselor pe care le vând și pot să ofere spre vânzare jucării contrafăcute.

O atenție deosebită trebuie acordată jucăriilor achiziționate online, jucăriilor primite de copii sub formă de cadouri și jucăriilor cumpărate la mâna a doua.

„Achiziționarea de jucării sigure pentru copii este extrem de importantă, mai ales în cazul în care copiii au vârste diferite. Asigurați-vă că jucăriile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul cărora copilul se poate strangula și sufoca. Jucăriile nu trebuie să aibă colțuri ascuțite sau tăioase. Jucăriile care au piese mai mici de 7cm x 7cm sunt un real pericol pentru copiii mai mici de patru ani, deoarece pot fi înghițite. Jucăriile care operează cu baterii trebuie să fie ținute în locuri sigure și oferite spre joacă copiilor doar sub supravegherea adulților. Nu folosiți baterii diferite față de cele menționate în prospectul jucăriei și citiți cu mare atenție instrucțiunile de folosire înainte de a oferi copilului jucăria”, a spus Costel Stanciu, președintele APC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here