4 întrebări frecvente la interviurile de angajare şi care ar trebui să fie răspunsurile

Majoritatea oamenilor se tem de interviurile de angajare şi de persoanele care le intervievează, deoarece cred că li se vor pune anumite intrebări capcană.

intrebari raspunsuri interviu angajare

Potrivit specialiştilor în resurse umane, întrebările de la interviul de angajare nu trebuie să creeze panică în rândul candidaţilor, ci mai mult decât atât, ar trebui să-i ajute pe aceştia să obţină postul dorit.

Iată mai jos care sunt cele mai frecvente întrebări la interviurile de angajare şi care ar trebui să fie răspunsurile:

1. Ce poţi spune despre tine?

În primul rând, cei care te intervievează vor să ştie detalii despre fostele locurile de muncă şi despre conduita noastră la job. Nu trebuie neapărat să le spunem cum suntem sau ce facem în timpul liber, însă dacă este ceva relevant şi considerăm că ne poate ajuta la interviu, putem vorbi şi despre aceste lucruri.

Răspunsul nostru trebuie să conţină neapărat abilităţile noastre şi realizările personale. Dacă am participat la proiecte care s-au încheiat cu succes, trebuie neapărat să vorbim despre acestea. La această întrebare pot fi incluse şi răspunsuri legate de experienţele şi proiectele din facultate sau liceu, nu doar cele de la locurile de muncă.

2. De ce ai plecat de la vechiul loc de muncă?

Această întrebare este cu siguranţă una dintre cele mai întâlnite la interviurile de angajare. Specialiştii în resurse umane recomandă ca atunci când răspundem să fim cât mai direcţi şi sinceri.

Dacă nu a fost vina noastră că am părăsit fostul job, trebuie să spunem că exact ce s-a întâmplat. Spre exemplu, dacă a fost vorba de o reorganizare, trebuie să precizăm că postul a fost desfiinţat, iar acest lucru nu a avut legătură cu performanţa individuală.

Dacă noi ne-am dorit să părăsim compania, putem să spunem că aveam nevoie de o nouă provocare profesională, iar la fostul job nu mai aveam nicio oportunitate de a avansa în carieră.

Mai mult decât atât, trebuie să încercăm să punem accent pe lucrurile pe care le-am învăţat la fostul loc de muncă şi pe cele care ne-ar putea ajuta în noul job.

3. De ce vrei acest job? De ce ai ales această companie?

Ca un lucru firesc, această a doua întrebare va fi legată de prima. Însă, la această întrebare trebuie să ne adaptăm în funţie de jobul dorit şi de profilul companiei.

Dacă este o companie mare, trebuie să spunem că am putea avea multe oportunităţi de dezvoltare profesională. Dacă este o companie mică, răspunsul trebuie să conţină faptul că vrem să creştem odată cu compania şi că un beneficiu ar fi că în comunităţile mici se leagă mult mai repede prietenii.

4. Care sunt obiectivele pe termen lung? Unde te vezi peste 5 ani?

Este posibil ca această întrebare să vină imediat după primele două. Specialiştii în resurse umane spun că răspunsul nu trebuie legat neapărat de compania la care vrem să ne angajăm, cu toate că asta ar constitui un avantaj, ci trebuie legat de viitorul nostru şi de planurile noastre.

Putem spune că nu ştim ce ne va rezerva viitorul, însă postul pentru care am aplicat ne va ajuta cu siguranţă să avansăm în carieră şi să învăţăm lucruri noi, iar la rândul nostru vom ajuta compania să se dezvolte. Mai mult decât atât, putem spune că ne dorim stabilitate şi că sperăm ca lucrurile să evolueze în această direcţie.

3 COMMENTS

  1. Ultima intrebare mi se pare destul de delasata, sincer, cred ca iti stabilesti obiective, dar nu chiar atat de indepartate, cel putin asta este cazul meu.

  2. Si inca nu sunt toate intrebarile stupide e care le primesti la interviu mentionate aici, ai impresia uneori ca nu auzi bine, poate sunt ele facute ca sa te puna in situatii dificile sa-ti vada reactia, dar chiar si asa…

  3. De obicei, la interviuri intrebarile sunt destul de generale, nu stiu cat de multe poate afla din prima recruiterul, dar asa este procesul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here