15 lucruri pe care nu le ştii despre caracatiţe. Sunt considerate cele mai inteligente nevertebrate şi au trei inimi!

Caracatiţele sunt cosiderate cele mai inteligente nevertebrate. Studiile ştiinţifice confirmă faptul că acestea sunt fiinţe sensibile.

Caracatita

1. Mediul înconjurător şi stilul de viaţă al cefalopodelor fac ca ele să fie capabile de un comportament complex şi flexibil.

2. Sunt animale de pradă active, care au nevoie să exploreze, să înţeleagă şi să-şi amintească mediul în care trăiesc şi comportamentul altor animale.

3. Studiile arată faptul că învaţă cu uşurinţă, inclusuv de la alte cefalopode, diferite lucruri.

4. Caracatiţele pot rezolva probleme, precum deşurubarea unui capac, pentru a obţine prada dintr-un conţinut.

5. Caracatiţele sunt primele nevertebrate care au fost observate folosind diferite instrumente, cum ar fi utilizarea unei coji de nucă de cocos pentru a se ascunde sau folosind roci şi jeturi de apă într-un mod intenţionat, pentru a face o captură sau a se ascunde de diferiţi prădători.

6. Caracatiţele strâng scoici pentru a construi cetăţi sau grădini în jurul bârlogurilor. Alte caracatiţe transportă scoici pentru a se proteja.

7. Caracatiţa are o mulţime de tehnici pe care le foloseşte pentru a evita sau pentru a contracara atacatorii. Cea mai uimitoare linie de apărare este capacitatea sa de a se ascunde în văzul lumii. Cu ajutorul unei reţele de celule de pigment şi a muşchilor de specialitate din pielea sa, caracatiţa poate potrivi aproape instantaneu culorile, modelele şi chiar texturi ale împrejurimilor sale. Prădătorii cum ar fi rechinii, aghila sau delfinii inoată pe lângă caracatiţe fără a le observa.

8. Caracatiţele au fost surprinse jucându-se cu o unealtă şi au răspunsuri individuale şi temperamente individuale. Unii cercetători susţin faptul că acestea au personalităţi individuale.

9. Toate caracatiţele sunt veninoase, însă numai cele cu inele mici albastre sunt cunoscute ca a fi mortale pentru oameni.

10. Există în jur de 300 de specii de caracatiţă recunoscute, ceea ce reprezintă peste o treime din numărul total de specii de cefalopode cunoscute.

11. Caracatiţele au patru perechi de braţe.

12. Caracatiţele au trei inimi. Două care pompează sânge prin fiecare dintre cele două branhii, iar a treia pompează sânge pentru corp.

13. Atunci când este găsită, caracatiţa va elibera un nor de cerneală neagră pentru a se ascunde de atacator, oferindu-i acesteia timp să înoate destul de departe. Cerneala conţine o substanţă care poate fi dăunătoare unui animal de pradă, ceea ce face ca o caracatiţă să fie greu de urmărit.

14. Există specii de caracatiţă care sunt capabile să-şi schimbe forma corpului pentru a imita alte animale.

15. Caracatiţa poate pierde un tentacul, care îi va creşte mai târziu, pentru a scăpa de un prădător.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here