Principiile de asociere a vinului cu preparatele culinare

Alegerea vinului nu este una atât de uşoară precum pare, iar specialiştii afirmă că, de obicei, consumul de vin este influenţat de sezon şi de ocazie, vinurile albe fructuoase fiind recomandate vara, iar cele roşii robuste sau corpolente, iarna.

asociere-vin-mancare

Potrivit specialiştilor, la o masă obişnuită se poate servi un singur vin, ales în funcţie de meniu şi de preferinţele fiecăruia: un vin alb (sec sau uşor demisec), un vin roze (neapărat sec) sau un vin roşu sec. La o masă cu caracter festiv, cu meniu bogat, pot fi servite 3 vinuri, în următoarea ordine: un vin alb sec, un vin roşu, vin dulce sau demidulce.

Dacă vorbim despre culoarea vinului, vinurile albe se potrivesc bine cu mâncărurile puţin colorate, respectiv cu preparate din peşte, din carne albă de pasăre, creier, cu sosurile galbene sau albe. Vinurile roşii se asociază cu preparatele din carne roşie: vită, porc, miel, vânat, cu sosuri de culoare închisă.

Când vine vorba de densitate, vinurile fine, rafinate, se asociază cu preparatele culinare cu gust delicat, elaborate, iar preparatele rustice, grele, cu vinuri mai corpolente.

Asocieri perfecte între vin şi mâncare:

Gustări calde sau reci, servite la începutul mesei: vinuri albe seci sau demiseci, precum Riesling sau Şarba

Preparate din peşte de apă dulce: vinuri albe seci sau demiseci, precum Riesling sau Sauvignon Blanc

Preparate din peşte şi fructe de mare: vinuri albe seci sau demiseci, precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau Rose

Carnea de pasăre cu sosuri albe, pilaf sau ciulama: vinuri albe seci sau demiseci, precum Fetească Albă sau Şarba

Friptură de curcan, pasăre la cuptor: vinuri roşii uşoare, precum Pinot Noir, Merlot sau Fetească Neagră

Carne de porc şi carne de miel: vinuri roşii uşoare, precum Fetească Neagră sau Pinot Noir

Preparate grele, cu sosuri, din carne de miel sau vită: vinuri roşii uşoare, precum Merlot sau Fetească Neagră

Sarmale din carne de porc şi viţel: vinuri roşii uşoare, precum Fetească Neagră sau Pinot Noir

Carne de vânat: vinuri roşii corpolente, tăninoase şi robuste şi vinuri roşii învechite, cu buchet pronunţat, precum Cabernet Sauvignon, Merlot sau Fetească Neagră

Brânzeturi proaspete, moi: vinuri albe seci sau demiseci, precum Şarba sau Riesling

Desert: vinuri demidulci, licoroase, aromate, precum Tămâioasa Românească

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here